3-4 Październik, Horsham, 25 lat Tai Chi Union for Great Britain

Pracowity weekend. W sobotę i niedzielę byliśmy w Horsham. To nieduże miasto na południe od Londynu, zaraz za Gatwick.

Jak pisałem już wcześniej, Daniel Docherty zaprosił mnie do poprowadzenia warsztatów i prezentacji Tai Chi w ramach jubileuszu 25 lat Tai Chi Union for Great Britain.

1
Z Danem Docherty’m, Bobem Melia (odwrócony plecami) i Peterem Ballam’em, rozmowy prywatne:)

Jest to duża organizacja, największa w Wielkiej Brytanii, zrzeszająca szkoły Tai Chi i innych stylów wewnętrznych oraz praktyków i instruktorów. Szkoły i inni członkowie organizacji są niezależni, a organizacja ma za zadanie popularyzację dobrej jakości Tai Chi i innych stylów wewnętrznych, przez wymianę doświadczeń, informacji i organizację spotkań międzystylowych. Oraz formalne reprezentowanie członków Unii na różnych forach i w organizacjach międzynarodowych.

Tai Chi Union for Great Britain została założona przed 25 laty przez dziewięciu instruktorów: Nigel Sutton, Gary Wragg, Ian Cameron, Linda Broda, John Hine, Ray Wilkie, Paul Crompton, Trevor Barry i Daniel Docherty.

A w Horsham Sussex, 3-4 października odbyły się główne z serii spotkań związanych z jubileuszem istnienia Unii.

Spotkania odbyły się w College of Richard Collyer, szkole o długiej tradycji, założonej w szesnastym stuleciu. Fajna sala i super budynek o ciekawej architekturze.

Nasz team zaproszonych instruktorów, składał się z dwunastu instruktorów oraz kilku asystentów.

Zajęcia prowadzili: Angus Clark, Michael Davies, Yazi Liu (Chiny), Bob Melia (Tajlandia), Franziska Rüscher (Austria), Peter Dekker (Holandia), John Hine, Ian Kendal, Jean Luc Lesueur (Francja), Daria Sergeeva (Rosja), Simon Watson i ja, Tomasz Nowakowski.

Na prowadzonych przez nas warsztatach, uczestnicy spotkań mogli się spotkać z różną tematyką pracy i różnymi stylami. Między innymi, z Wudang Tai Chi Daniela Dochertego, podstawami szermierki Tai Chi, Hsing I Chuan, Bagua Chang, Tai Ki Ken, Yi Quan, Dragon Qi Gong, styl Sun Tai Chi Chuan, Zhao Bao, I liq Chuan, styl San Feng, oraz z różnymi wersjami stylu Yang.

Na swoich warsztatach w sobotę i w niedzielę, zajmowałem się tematem jakości ruchu w Tai Chi w praktyce form indywidualnych i w pracy z partnerem. Pracowaliśmy nad prawidłową koordynacją ruchu, timingiem w pracy z partnerem, w aplikacjach i tuishou. Oraz nad koncepcją Chang San Fenga, trzynastu fundamentalnych taktyk Tai Chi, w oparciu o przykłady zastosowania Peng (ward off, odparcia) i Lu (rollback, ściągnięcia). Poprawiałem też, każdemu z uczestników ustawienie struktury ciała, w pozycjach i w ruchu, w celu poprawienia jakości równowagi i związanego z nią „zakorzenienia”.

W sobotę wieczorem, mieliśmy pokazy, na których zaproszeni instruktorzy prezentowali różne style.

Każdy z nas miał około dziesięciu minut na prezetancję. W swojej, krótko objaśniałem koncepcję trzynastu taktyk w Tai Chi. Opowiedziałem o stylu San Feng i pokazałem formę matki z tego stylu.

W czasie spotkań nawiązałem też, do mojego własnego jubileuszu, który zbiegł się z dwudziesto-pięcioleciem TUFGB. W maju upłyneło dwadzieścia pięć lat, odkąd uprawiam styl San Feng pod kierunkiem mojego nauczyciela Ming Wong C.Y.

Również na wiosnę, trzydzieści pięć lat, odkąd kung fu stało się dla mnie głównym, uprawianym systemem. Od tej pory praktykuję je nieprzerwanie do dzisiaj. I jeszcze do tego, czterdzieści lat odkąd profesjonalnie uczę, nie tylko Tai Chi:) A w przyszłym roku, pięćdziesiąt lat uprawiania sztuk walki i różnych metod świadomej pracy z ruchem.

Same jubileusze 🙂 tylko czas jakoś szybko leci:) Na szczęście, mam sporo sukcesów i spokojnie mogę powiedzieć, że w miarę dobrze go wykorzystałem:) Dużo się nauczyłem, nie tylko o uprawianych systemach i stosowanych w nich metodach treningu, ale też, o sobie, o ludziach i wiele innych przydatnych w życiu rzeczy.

Staram się, żeby tak było dalej, jest jeszcze sporo ciekawej pracy do zrobienia:)

Wracając do samych spotkań. Był to super weekend, spędzony ze starymi i nowymi przyjaciółmi, których łaczy wspólna pasja. Okazja do wielu ciekawych rozmów, dzielenia się doświadczeniami i bardzo dobra kolacja w sobotę wieczorem po pokazach, w dobrej, tajskiej, restauracji w centrum Horsham.

Dziękuję Danielowi Dochertemu za zaproszenie i całemu team’owi organizacyjnemu TUFGB, za pracę i super atmosferę, a uczestnikom warsztatów za zaangażowanie i udział w zajęciach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s